Де нас знайти

"Бажаємо всім Вам прожити цьогорічну Пасху в глибокому мирі, повній радості з надією на велике милосердя Боже"

Вірникам Мукачівської греко-католицької єпархії і всім людям доброї волі

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Дорогі браття у священстві, 
преподобні браття і сестри у монашестві, 
дорогі брати і сестри у Христі!

Милосердний Господь дав нам дожити до дня світлої Пасхи 2015 року. Хоч радість нашого святкування неодноразово затінена смутком втрати найближчих, що загинули на війні, однак всіх нас потішає і наповнює радістю надія їхнього і нашого воскресіння  у Христі.

Коли Бог вчинив першу пасху – вихід юдейського народу, який знаходився в смерті та рабстві єгипетському, – то послав Мойсея, щоб говорив фараонові: випусти мій народ, щоб міг звершити жертвоприношення – літургію на свободі.  Затверділе серце фараона не могло і не хотіло дозволити вибраному народові звершити подяку Богові на волі. Церква Христова є новим вибраним народом, як вчить нас святий апостол Павло: ми є Ізраїлем не по плоті, а по духу (пор. Рим 9, 6-8). І так як колись Бог рятував з рабства свій народ кров’ю агнця, так постійно рятує новий вибраний народ – Церкву – кров’ю Агнця Божого Ісуса Христа. Як ізраїльський народ був у неволі єгипетській, вавилонській, римській, так і Церква – народ Божий – неодноразово була і є в різних місцях світу в неволі, гонінні та переслідуванні.

Наша Церква, що є частиною Церкви вселенської – спадкоємиці місії вибраного народу, також розділяла участь гоніння і переслідування. І наша Мукачівська греко-католицька єпархія мала свій час Єгипту – рабства та знищування. Час, в якому не могла приносити жертви прослави Богові, чинити літургії на свободі. Час переслідування тоталітарним радянським режимом: ліквідація і заборона Церкви, переслідування духовенства і вірників, відбирання від Церкви місць культу – храмів, каплиць, молитовних домів. І коли Бог змилосердився над вибраним народом, і той щороку із вдячності Богові святкував Пасху, так і ми завжди пам’ятаймо вихід із радянського «рабства», часу темноти страху та підпілля, і постійно дякуймо його милосердю за визволення. Бог вивів наш народ на свободу. І по його святій волі цього року святкуємо 25-ліття відновлення літургійного життя Мукачівської єпархії.

Щорічне святкування Пасхи в Ізраїльському народові зі всіма знаками (агнець, гіркі трави, опрісноки, тісто, червоне як цегла, солодке вино), а також із розповіддю про Пасху, мали, перш за все, допомогти батькам передати віру дітям і навчити їх пам'ятати про доброту Бога і його великі діла для народу. Ми як новий вибраний народ, обраний Христом і обмитий його кров’ю, також передаймо нашим дітям віру і пам'ять про доброту Бога. Адже, по-перше, Бог вивів нашу Церкву з рабства, фізичного знищення, переслідування, а, по-друге, вивів і виводить нас кров’ю Христа з рабства гріха, неможливості любити іншого, зранення нашої людської природи первородним та кожним гріхом.

З великою ревністю та з вдячністю Богові за визволення ми, єпископи, священики, світські євангелізатори та батьки, приступаймо до передавання віри наймолодшому поколінню. Нехай не забракне в нашій єпархії катехези на тему Божественної Літургії, введення дітей в її розуміння і розпалювання в них бажання брати в ній участь. Будьмо подібні до вибраного народу, як його спадкоємці по духу, дозвольмо Богові обрізати наші серця, що значить вводити нас глибше і глибше в чин літургійної молитви Церкви, чин любові і вдячності, чин пам’яті про доброту і милосердя Бога.

Бажаємо всім Вам прожити цьогорічну Пасху в глибокому мирі, повній радості з надією на велике милосердя Боже. Довіряємо всіх Вас заступництву молитов Пресвятої Богородиці. Нехай під її покровом наше майбутнє буде мирне та безпечне. А заступництво молитов блаженного священномученика нашого Теодора випросить нам у Бога ласки ніколи не повернутися до рабства єгипетського.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

З архієрейським благословенням

Владика Мілан, 
єпарх Мукачівський

Владика Ніл,
єпископ-помічник


В Ужгороді, при єпископській резиденції, 
на празник Світлого Христового Воскресіння 2015 року Божого

 

 

© 2014 - 2018. Парафія св. Георгія Побідоносця Мукачівської греко-католицької єпархії.
Україна, 90325, с. Підвиноградів, Виноградівського району, Закарпатська обл., вул. Незалежності, 4.
Банківські реквізити: «ПриватБанк», МФО 312378, номер гривневого рахунку: 26001053919882.